20 jaar Tarot Museum Belgium

Guido Gillabel's Tarot Museum Belgium

40 jaar tarot ervaring - 20 jaar Tarot Museum Belgium

Het was nooit mijn bedoeling om een tarotmuseum te beginnen. Noem het toeval, de hand van het universum, het lot, maar een tarotmuseum beginnen was wel het laatste waar ik aan dacht.


Hoe het ooit begon ...

Avant-museum

In de jaren tachtig en negentig gaf ik lezingen en cursussen in Vlaanderen. Om de studenten verschillende invalshoeken te laten zien, begon ik verschillende tarotspellen te verzamelen. Ik zou deze periode het "avant-museum" willen noemen. Ik had een beperkte ruimte om deze decks op te slaan en iedereen die geïnteresseerd was, was welkom. 


het avant-museum

Het begin van het museum

Ergens rond 1997 kon ik een aangrenzend pand kopen (en volledig renoveren) waar ik mijn verzameling op een fatsoenlijke manier kon tentoonstellen en waar ik mijn cursussen kon voortzetten: het tarotHuis. Mijn internationale contacten waren destijds in het Engels (pre-computertijdperk!) en de naam tarotHaven was geboren, zowel in het Nederlands (mijn moedertaal) als in het Engels was de naam dekkend: een haven is een plaats vanwaar je vertrekt om op de wereld te verkennen, maar waar je altijd weer terugkeert met je ontdekkingen.

De komst van het computertijdperk veranderde alles. De collectie die maar bleef groeien alsook de wereldwijde belangstelling. Museum is een naam die in bijna alle talen kan worden begrepen en daarom ... Tarot Museum België, een levend museum.

de eerste bezoekers

De afgelopen 20 jaar heb ik bezoekers ontvangen uit Peru, Mexico, de VS, het VK, Indonesië, Oekraïne, Rusland, Denemarken, Nederland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Tsjechië, Polen, Duitsland, Zwitserland, Australië, Brazilië enz …

In 2018-2019 is het museum flink vergroot en verbouwd tot wat het nu is.

Het delen van je kennis (weten en niet-weten) is een groot goed. Het Tarotmuseum België wil een plek zijn waar dit mogelijk is.

Iedereen die een beetje (of veel) interesse heeft in de tarot is welkom. Verschillende artistieke, filosofische of esoterische stromingen hebben een bondgenoot gevonden in de tarot. Iedereen is welkom met respect voor elkaar. Zelf ben ik erg beïnvloed door het “verschildenken” zoals onderwezen door mijn vriend en leraar Hans Wesseling. Maar daarover later meer.

About the author
Place comment